Rectificatie: Hysterisch hoogtepunt
verschenen in LOVER juni 2009

Rectificatie: Hysterisch hoogtepunt

Rectificatie: Hysterisch Hoogtepunt

 

Medische vibrator web

Halverwege de 17e eeuw kende men al een effectieve methode tegen de symptomen van hysterie. Deze onrust bij vrouwen kwam volgens de heren medici door het ophopen van het zaad wat vrouwen produceerden, zij konden dat niet lozen door een gebrek aan seksuele contacten. Vooral jonge ongetrouwde vrouwen, weduwes en nonnen behoorden tot de risicocategorie.

In 1653 adviseerde de arts Pieter van Foreest om een vroedvrouw te laten assisteren bij de behandeling van hysterie. Zij moest de genitaliën van de aangedane vrouw masseren tot zij een zogenaamd ‘hysterisch paroxysme’ (hoogtepunt) bereikte. Diverse artsen sloegen zijn advies in de wind en voerden zelf de behandeling uit. Waarschijnlijk omdat deze  uiterst lucratief was: de patiënten gingen immers niet dood aan hun ziekte, maar moesten wel regelmatig behandeld worden. De toegestroomde schare patiënten brak de artsen wel enigszins op. Zij ontwikkelden in de loop der tijd dan ook diverse instrumenten om de behandeling efficiënter te maken, waaronder hydra-therapeutische machines (i.c. waterstralen), een paardrijmachine voor mechanische massage en een vibrator voor de uitwendige genitaliën (eerst op stoom, vanaf 1880 op elektriciteit). (Deze laatste machines werden overigens ook wel gebruikt voor de massage van pijnlijke spieren van mannen.)

De grote vraag naar deze behandelingen had volgens Rachel P. Maines, schrijfster van The technology of orgasm (1999),  twee oorzaken. Allereerst werd masturbatie (ofwel zelf vingeren) in die tijd sterk afgeraden als zijnde onkuis en ongezond . Daarnaast komt ongeveer tweederde van de vrouwen niet klaar door  penetratie alleen, maar was dat in die tijd de enig aanvaarde vorm van seksualiteit. Dat laatste is waarschijnlijk ook de reden dat een groot deel van de artsen geen relatie zag tussen een ‘hysterisch paroxysme’ en een orgasme. Clitorale massage was tenslotte geen onderdeel van het seksueel repertoire – en als de artsenechtgenotes al orgasmen hadden, leken ze weinig op die van de patiënten, die zich naar je kunt aannemen inhielden op de behandeltafel. 

Begin 20e eeuw, ruim twee decennia na de patentering, werd de vibrator aangeprezen als een medisch toestel om thuis te gebruiken ‘ter bevordering van de gezondheid en ontspanning’. Na 1920 verdween het apparaat ook langzaamaan uit de artsenpraktijk.  

Uiteindelijk schrapte de American Psychiatric Organization in 1952 de term hysterie. Volgens Maines realiseerde men  zich dat klassieke symptomen zoals angsten en erotische fantasieën niets anders waren dan het resultaat van seksuele deprivatie en dus simpelweg een  uiting van gezonde vrouwelijke seksualiteit. Geen wonder dat een orgasme tot verlichting leidde!

 

Time: 0.0713
Mem: 7.21MB